Το 6ο τεύχος του περιοδικού transform! στα ελληνικά

Εισαγωγικό σημείωμα στην ελληνική έκδοση:

Οι επέτειοι σημαντικών γεγονότων μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για κριτική και αναστοχασμό όχι μόνο στους μελετητές, αλλά και στους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους. Αυτό ισχύει φυσικά και για το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα ή το κίνημα της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης, δύο σημαντικές ημερομηνίες του οποίου απέχουν από σήμερα περίπου δέκα χρόνια: τα γεγονότα του Σιάτλ (1999) και το Πρώτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε (2001). Ο φάκελος του 6ου τεύχους του περιοδικού transform!, ενός δικτύου που έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο Πόρτο Αλέγκρε, είναι αφιερωμένος σ’ αυτό το εξαιρετικά σημαντικό πολιτικο΄φαινόμενο του τέλους του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα.

Όμως, πέρα από τα δέκα άρθρα του βασικού φακέλου, το παρόν τεύχος ασχολείται για άλλη μια φορά με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου το κύριο διακύβευμα αποτελούν οι ποικίλες δυσμενείς επιπτώσεις του τρόπου εξόδου από αυτήν στους εργαζόμενουςκαι τα λαϊκά στρώματα των χωρών της ΕΕ, όπου η Ελλάδα διεκδικεί επάξια, προς το παρόν, την πρώτη θέση.

Η ελληνική έκδοση περιέχει μια σειρά άρθρων τα οποία δεν υπάρχουν στις άλλες εκδόσεις. Πρόκειται για τα κείμενα που περιέχονται στην ειδική έκδοση του transfrom!europe, για την κλιματική αλλαγή, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της αντισυνόδου των κοινωνικών κινημάτων για το κλίμα (Klimaforum09), που έγινε στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009.

Στο τεύχος αυτό εγκαινιάζεται μια προσπάθεια ενασχόλησης του περιοδικού και με περισσότερο θεωρητικά και πολιτιστικά θέματα που (πρέπει να) απασχολούν την Αριστερά. Σε όλες τις εκδόσεις, πλην της ελληνικής, περιλαμβάνονται δύο άρθρα αυτού του προσανατολισμού: της Τζούντιθ Μπάτλερ, με θέμα τη σχέση επισφάλεια ς και κρατικής εξουσίας, καιτου Μόισε Ποστόνε με θέμα την ιστορία και την κριτική του καπιταλισμού. Στην ελληνική έκδοση δημοσιεύεται μόνο το δεύτερο άρθρο, δεδομένου ότι το κείμενο της Μπάτλερ είναι η τρίτη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, η οποία έχει ήδη εκδοθεί από το ΙΝΠ και τις Εκδόσεις ΝΗΣΟΣ.

 

Καλή Ανάγνωση!

Χάρης Γολέμης

 

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: